sâmbătă, 19 martie 2011

SIF-urile, oportunitate de investiție pe termen lung

Investiția în acțiunile celor cinci Societăți de Investiții Financiare listate la Bursa de Valori București poate reprezenta o oportunitate excelentă pentru investitorii de portofoliu. Aceste titluri ar putea aduce randamente foarte bune peste 1-3 ani. Haideți să explicăm foarte pe scurt de ce:

Doar două motive pentru care acțiunile SIF-urilor se tranzacționează în prezent la prețuri derizorii :
1. SIF-urile au raportat în anul 2010 profituri înjumătățite față de anul precedent. Atenție, insă, aceste profituri, deși mult mai mici față de perioadele anterioare, se situează, totuși, peste media pieței acțiunilor listate la BVB. De exemplu, SIF 1 are un randament al capitalurilor proprii(ROE) de 10.6 %, ceea ce este un rezultat excelent în comparație cu randamentele altor companii de pe bursă.
2. Contextul global nefavorabil: investitorii, probabil, așteaptă să vadă ce se va mai întâmpla în Japonia și în Libia și din cauza evenimentelor din acele zone, le este teamă să intre la cumpărare în prezent. De asemenea, un motiv al acestei temeri este și criza economică, mai precis efectele încă existente ale acesteia.

Șase motive pentru care acțiunile SIF-urilor reprezintă o investiție bună pe termen lung:
1. În prezent prețurile la care se tranzacționează titlurile SIF-urilor pe bursă sunt foarte mici, reprezentând între 40-60% din valoarea activului net (VAN) al acestor companii. Mai exact cu 1 leu, cumpărați o acțiune care, teoretic, valorează 2,5 lei (exemplu: acțiunile SIF 1)
2. SIF-urile acordă dividende în fiecare an, deci chiar daca peste 1-2 ani nu veți putea obține un preț apropiat de VAN, totuși puteți încasa dividende cu randamente similare ratelor dobânzilor obținute la depozitele bancare (exemplu: SIF 4 oferă un dividend de 0.05 lei pe acțiune, ceea ce reprezintă un randament de aproximativ 7% raportat la prețul din piață al acțiunii de 0.72 lei).
3. În trecut acțiunile emise de SIF-uri se tranzacționau la prețuri duble sau chiar triple față de cele din prezent. Această situație s-ar putea repeta odată cu îmbunătățirea contextului economic și social atât la nivel local cât și global.
4. Profiturile anuale ale SIF-urilor ar putea crește pe termen lung, revenind la nivelul celor obținute în anul 2009, odată cu relansarea economică. Și în această situație, cu siguranță, vom asista la o creștere a prețurilor acțiunilor.
5. Pe termen lung, este imposibil ca prețurile acțiunilor SIF-urilor să scadă dramatic, deoarece acest lucru ar însemna ca acestea să se tranzacționeze la un discount foarte mare (exemplu 80-90%) față de VAN, ceea ce teoretic se poate întâmpla, dar practic este foarte puțin probabil. Dacă ar fi să vedem o scădere, cu siguranță, aceasta va fi doar una pe termen scurt, iar pe termen lung cei care investesc acum, probabil vor avea de câștigat.
6. SIF-urile sunt companii extrem de profitabile, cu randamente ale capitalurilor proprii(ROE) de peste 10%, chiar de 20%, de exemplu, în cazul SIF 2. Având în vedere faptul că o parte din aceste profituri sunt incorporate în capital și reinvestite, putem anticipa că VAN va crește în viitor și odată cu ea, fiind posibil, să crească și prețul. Practic, SIF-urile se află într-o continuă dezvoltare, datorită profitabilității ridicate și a politicilor investiționale extrem de eficiente.


În concluzie, în momentul de față, o investiție în titlurile emise de SIF-uri ar putea fi una foarte solidă și profitabilă pe termen lung, în prezent, acestea tranzacționându-se la prețuri mult subevaluate față de valoarea lor reală.

Warren Buffett afirma: “Mai devreme sau mai târziu prețul tinde să reflecte valoarea intrinsecă a unei acțiuni

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu